Honorujemy karty: Multisport, Medicover, Fitprofit

Wegańskie drożdżówki z domową marmoladą żurawinową

Kto nie lubi pysznych ciepłych drożdżówek? Chyba każdy uwielbia ten smak ciasta drożdżowego ze słodką marmoladą. Dlatego jak lubisz takie pyszności i to jeszcze w ciekawszej wegańskiej wersji to koniecznie sprawdź ten przepis!

 

Składniki na ciasto:

  • napój sojowy ok 2 szklanki plus 4 łyżki (do posmarowania gotowych drożdżówek)
  • cukier trzcinowy 8 łyżek
  • maka orkiszowa typ 650 – 6 szklanek
  • drożdże suszone 2 saszetki
  • wanilia – ziarenka z 2 lasek
  • oliwa 4 łyżki
  • sól – szczypta
  • płatki migdałowe do ozdoby

 

Na nadzienie:

  • marchew 4 sztuki
  • jabłko 4 sztuki
  • żurawina 120g
  • imbir 20g
  • sok z cytryny 8 łyżeczek
  • woda 1 szklanka

 

Przygotowanie:

  1. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żurawinę i imbir drobno posiekać. Umieścić składniki w garnuszku, dodać sok z cytryny wodę. Dusić na małym ogniu aż powstanie marmolada. Przyprawić cynamonem, następnie wystudzić.
  2. Napój sojowy lekko podgrzać, przelać do szklanego pojemnika. Następnie dodać cukier trzcinowy oraz drożdże i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn potroi objętość.
  3. Gdy zaczyn urośnie, mąkę orkiszową przesiać (odłożyć 8 łyżek), dodać wanilię i sól. Wlać zaczyn i zagnieść jednolite ciasto.
  4. Uformować kulę i posmarować ją oliwą. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, podzielić je na 4 lub 5 części. Każdą część ciasta rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, tak aby powstał kwadrat na wysokość od 0,5 do 1cm maksymalnie, tak aby ciasto nie była za cienkie ani za grube, ale według preferencji.
  6. Na ciasto nałożyć nadzienie zostawiając 2cm od jednego boku. Zwinąć w rulon kończąc na cieście bez nadzienia i skleić brzegi.
  7. Każdy rulon pokroić w plasterki o szerokości mniej więcej 3 cm. Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować odrobiną napoju sojowego za pomocą pędzla, posypać płatkami migdałów. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut